Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου 2014

Kodra Fresh - Οι Ήρωες Πέθαναν. Ζήτω οι Ήρωες!
Της Νικολέτας Σαββάκη
Φωτογραφίες Ευαγγελία Δάρδα και Υλικό Καταλόγου

                                            Οι τρεις επιμελητές του Κόδρα 

Το Kodra Fresh είναι το «παιδί» του Kodra. Βασικός του στόχος είναι η προβολή και η προώθηση νέων καλλιτεχνών. Στο φετινό Kodra Fresh 34 νέοι καλλιτέχνες, απόφοιτοι και τελειόφοιτοι Σχολών Καλών Τεχνών, συγκροτούν την ομαδική έκθεση που επιμελήθηκαν οι κεντρικοί επιμελητές του Κόδρα, Ανθή Αργυρίου και Παναγής Κουτσοκώστας.

έργο του Κωνσταντίνου Γκράτσα (υλικό καταλόγου)

Η έκθεση περιλαμβάνει πολλές παραλλαγές της έννοιας του ήρωα. Από ένα αυτοπορτραίτο όπου παρουσιάζεται ο καλλιτέχνης ως ήρωας, ανθρώπους που μόλις ξεπεράσουν το γνώθι σ’ αυτόν γίνονται γίγαντες, ομοιώματα όπλων- παιδικών παιχνιδιών που μας έκαναν ήρωες, στο κουτί της Πανδώρας που θέτει το ερώτημα: Οι κοινωνίες σήμερα χρειάζεται να ελπίζουν σε έναν ήρωα για να σωθούν από τα κακά του κουτιού ή τα μέλη τους πρέπει να γίνουν οι ίδιοι ήρωες;

έργο του Γιώργου Γεροντίδη (υλικό καταλόγου)

Καλλιτέχνες που εστιάζουν κάπου ανάμεσα στο λαϊκό παραμύθι και τη φαντασία, που ενσωματώνουν την τεχνολογία στην τέχνη, προσπαθούν να προσδιορίσουν την ασχήμια, παίζοντας με τις έννοιες του πλήθους και της μονάδας, αντικαθιστώντας το μάρμαρο του βάθρου με φελιζόλ, ευτελίζοντας το, οριοθετώντας παράλληλα την τιμή του ήρωα. Στο όνομα της κοινότητας, τίθενται ερωτήσεις για την προέλευση, τον προορισμό, την κατοικία, εξετάζεται ο ακτιβισμός στα πλαίσια του διαδικτύου, το σώμα αποτελεί τον βασικό άξονα, αυτό που βοηθά και καθοδηγεί τον καλλιτέχνη.

έργο του Βασίλη Αλεξάνδρου(υλικό καταλόγου)

Οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν στο Kodra Fresh 2014 είναι: Nicolas Paradiselo, Archer Sol, Αναστασία Αγάθου, Βασίλης Αλεξάνδρου, Μαρία Ανδρικοπούλου, Ελεάνα Αντωνάκη, Γιώργος Γεροντίδης, Δημήτρης  Γκέτσις, Κωνσταντίνος Γκράτσας, Γιάννης Δελατόλλας, Αναστασία Δούνια - Χαραλάμπους Ιουλία, Μαίρη Θηβαίου, Λία Κατόπη, Χριστόφορος Κατσαδιώτης, Παναγιώτης Κεφαλάς, Έιντζι Κορόνα, Θωμάς Κοντός, Δήμητρα Κούτσιανου, Κωνσταντίνος Κωτσής, Ζωή Μπαλέση-Σκλέπα, Δημήτρης Τζικόπουλος-Μποσκίδης, Δάφνη Μοναστηριώτη, Δήμητρα Μπαϊρακτάρη, Φανούρης Μωραΐτης, Νίκος Παναγιωτόπουλος, Γιώργος Παπαφίγκος, Χρήστος Σκούρτης, Μαργαρίτα Στέφου,  Ισμήνη Τελιγιορίδου, Γιώργος Τρύφων, Δημήτρης Φραγκάκης, Πυθαγόρας Χατζηανδρέου, Μάγδα Χριστοπούλου.

έργο της Ελεάνας Αντωνάκη (υλικό καταλόγου)

Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί από τις 17/09 έως και τις 04/10 στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν στις 19:00 στο ΚΜΣΤ, και στις 21:00 στο ΜΣΤ.
Ώρες λειτουργίας Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης: Κυρ.: 11:00-15:00, Τετάρτη 10:00-22:00, Πεμ.Παρ.& Σαβ.: 10:00-18:00.

Ώρες λειτουργίας Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης: Τρίτη - Σάββατο: 10:00-18:00.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου