Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου 2014

Μία ξενάγηση στο Μπέη Χαμάμ
Της Σταματίας Τσιτσανοπούλου 
Φωτογραφίες Σοφία Καναβού και Υλικό καταλόγου





Στο Πεδίο Δράσης Κόδρα δίνεται σημαντική έμφαση στους εθελοντές και γι’ αυτό το λόγο πραγματοποιήθηκε ξενάγηση στο Μπέη Χαμάμ, Λουτρά Παράδεισος ώστε να γνωρίσουν οι εθελοντές τα έργα του Αλέξανδρου Κακλαμάνου. Η κεντρική επιμελήτρια Ανθή Αργυρίου καλώς όρισε τους εθελοντές και παρουσίασε την ατομική έκθεση του Αλέξανδρου Κακλαμάνου η οποία φέρει τον τίτλο Αόρατη πόλη. Η τεχνική του καλλιτέχνη είναι το video art και στην είσοδο του κτηρίου έχουν τοποθετηθεί τρία από τα έργα του. Έγινε κατανοητή στους εθελοντές η γραμμή που ακολούθησε ο καλλιτέχνης και πώς συμπίπτει το έργο του με την θεματική της φετινής διοργάνωσης «I need a hero». Στόχος του η απομυθοποίηση του ήρωα.



Τράβηξε πλάνα από τρία ιστορικά σημεία της Θεσσαλονίκης το Λευκό Πύργο, το άγαλμα του Ελευθέριου Βενιζέλου και του Μ. Αλέξανδρου και αποφάσισε να αφαιρέσει το ηρωικό στοιχείο.



Η θεματική των υπόλοιπων έργων πραγματεύεται την μοναξιά, την αντίθετη κατεύθυνση των βελών, την κίνηση μέσα από ένα στρόβιλο και το ελληνικό στοιχείο παριστάνοντας τον Κούρο καλυμμένος με λάσπη. 



Σημαντικό ήταν να γίνει γνωστή η επιμελητική γραμμή που ακολουθήθηκε για την τοποθέτηση των έργων. Στην είσοδο του μουσείου τα τρία έργα τοποθετήθηκαν ώστε να βρίσκονται σε αντίστοιχη κατεύθυνση με αυτή της πόλης. Τα υπόλοιπα video wall τοποθετήθηκαν σε μικρά δωμάτια του μουσείου ώστε ο επισκέπτης να αισθάνεται ότι βρίσκεται σε ατομική αίθουσα προβολής. Η ξενάγηση ήταν πολύ εποικοδομητική και η επιμελήτρια Ανθή Αργυρίου απάντησε στις ερωτήσεις των εθελοντών.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου