Τρίτη 9 Σεπτεμβρίου 2014

Οι ήρωες του Κόδρα
Της Νικολέτας Σαββάκη

Δημήτρης Μιχάλαρος 

Πίσω από ένα μεγάλο έργο κρύβονται πάντα κάποιοι μεγάλοι άνθρωποι, με ιδέες φρέσκιες και πρωτότυπες. Στην περίπτωση του Πεδίου Δράσης Κόδρα, οι Δημήτρης Μιχάλαρος, Ανθή Αργυρίου και Παναγής Κουτσοκώστας, αποζητούν έναν ήρωα, στην –ίσως- πιο αντιηρωική εποχή! Γεννημένος στα 1981, στα Μέγαρα, ο  Δημήτρης Μιχάλαρος έχει πολλές κατοχές στο βιογραφικό του. Από το Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών και το Master in Fine Arts (MFA) School of the Art Institute of Chicago, ο Δημήτρης Μιχάλαρος είναι ο διευθυντής του Πεδίου Δράσης Κόδρα, ενός θεσμού που αρχίζει να καθιερώνεται ως ένα από τα μεγαλύτερα Events του Σεπτέμβρη.
                                                            Ανθή Αργυρίου 

Η Ανθή Αργυρίου, με πτυχίο στην Αρχαιολογία και Ιστορία της Τέχνης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και  μεταπτυχιακό στο πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ στο πεδίο της Πολιτισμικής Ανάλυσης, αποτελεί βασικό επιμελητή του ΠΔΚ, από το 2011. Έργο της; Η επιμέλεια των εκθέσεων.
                                                   Παναγής Κουτσοκώστας


Last but not least, o Παναγής Κουτσοκώστας, ένας ιστορικός τέχνης-μουσειολόγος, επιμελείται εξίσου άψογα τις εκθέσεις του ΠΔΚ.  Έχει σπουδάσει Αρχαιολογία και Ιστορία της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, ενώ είναι κάτοχος μεταπτυχιακού στην Πολιτισμική Πληροφορική και Επικοινωνία. Φέτος, το Κόδρα Fresh με τίτλο «Οι ήρωες πέθαναν. Ζήτω οι ήρωες!», πραγματεύεται τόσο τους ήρωες όσο και τους διάφορους συμβολισμούς που τους απεικονίζουν διαχρονικά μέσα από εικαστικές εκθέσεις . Το Κόδρα, φέτος, θέτει ερωτήματα: Πως, όμως, διαχειριζόμαστε τις «πολύτιμες ύλες» του παρελθόντος; Πως διαχειριζόμαστε τους ήρωες και τις ιστορίες τους; Ποια στοιχεία έχουμε ως σημεία αναφοράς στην εποχή της κρίσης; 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου