Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου 2014

Μια ξενάγηση μόνο για εθελοντές
Των Σταματία Τσιτανοπούλου και Έλενα Τσιριοπούλου
Φωτογραφίες Έλενα Τσιριοπούλου και Χριστίνα Ταρταμπούκα

                            Ο Δημήτρης Μιχάλαρος και ο Παναγής Κουτσοκώστας

Στο Πεδίο Δράσης Κόδρα σημαντική είναι η ενημέρωση των εθελοντών σχετικά με τα εκθέματα ώστε να μπορέσουν να εξηγήσουν και να μεταδώσουν τα μηνύματα της έκθεσης στους επισκέπτες. Γι αυτό το σκοπό πραγματοποιήθηκαν ξεναγήσεις από τους επιμελητές ώστε να έρθουν σε επαφή με τον κόσμο της τέχνης. Μέσα από τις πληροφορίες για το κάθε έργο οι εθελοντές κατανόησαν τη θεματική της φετινής έκθεσης « I need a hero, Πολύτιμες ύλες σε σπουδαίους καιρούς» και αντιλήφθηκαν τον τρόπο με τον οποίο οι επιμελητές αποφάσισαν να τοποθετήσουν τα έργα.


Η Αναστασία Θαμνοπούλου, εθελόντρια στο τμήμα λειτουργίας και οπτικοακουστικής κάλυψης δήλωσε: «ήταν πολύ θερμή η υποδοχή των επιμελητών. Είχε μεγάλο ενδιαφέρον που μάθαμε για τα έργα από τους ίδιους. Καταλάβαμε τα νοήματα που κρύβονταν στα έργα».


Εκτός από τους επιμελητές στη ξενάγηση συμμετείχαν κάποιοι από τους καλλιτέχνες, οι οποίοι παρουσίασαν το έργο τους και απάντησαν σε ερωτήσεις των εθελοντών. Με αυτό τον τρόπο οι εθελοντές αισθάνθηκαν αναπόσπαστο κομμάτι της έκθεσης και κέρδισαν μια μοναδική εμπειρία.


Οι καλλιτέχνες μίλησαν για τη σύλληψη της ιδέας και την επιλογή των υλικών καθώς και για τις τεχνικές που χρησιμοποίησαν. «Είχα κάποιες υποψίες για το τι μπορεί να εκφράζει το κάθε έργο και ήταν ωραία που επιβεβαιώθηκαν από τους ίδιους του καλλιτέχνες. Κατά κάποιο τρόπο μέσα από την ξενάγηση αποσαφήνισα τον τίτλο της έκθεσης», μας εξηγεί η Εύα Αποστολούδη, εθελόντρια του τμήματος λειτουργίας.



Οι εθελοντές είχαν τη χαρά να γνωρίσουν από κοντά τους: Κλεομένη Κωστόπουλο, Ορέστη Λάζο, Δημήτρη Μεράντζα, Ράνια Μπέλλου, Αλέξανδρο Μαγκανιώτη και Κωστή Σπανόπουλο. Η ξενάγηση πραγματοποιήθηκε από τον καλλιτεχνικό διευθυντή και κεντρικό επιμελητή Δημήτρη Μιχάλαρο και τον συνεπιμελητή του Παναγή Κουτσοκώστα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου