Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου 2014

Τα «αποτρόπαια» μιας «αόρατης πόλης»
Της Λευκής Δήμου
Φωτογραφίες Σοφία Καναβού

έργο της Εριφύλης Μπάλλα

Δύο ακόμα ατομικές εκθέσεις του Πεδίου Δράσης Κόδρα άνοιξαν χτες τις πύλες τους. Η Εριφύλη Μπάλλα και ο Αλέξανδρος Κακλαμάνος παρουσίασαν το έργο τους σε μία τελετή εγκαινίων ανοιχτή στο κοινό. Άνθρωποι όλων των ηλικιών με κοινό γνώμονα την αγάπη για τις τέχνες και τον πολιτισμό , συγκεντρώθηκαν αρχικά στην Αρχαία Αγορά όπου οι τρείς επιμελητές του ΠΔΚ Δημήτρης Μιχάλαρος, Παναγής Κουτσοκώστας και Ανθή Αργυρίου καλωσόρισαν το κοινό και ευχαρίστησαν τους υπευθύνους του  χώρου –ενός χώρου με «βαριά» ιστορία όπως τόνισαν- καθώς και τους καλλιτέχνες.

έργο της Εριφύλης Μπάλλα

Η Εριφύλη Μπάλλα παρουσίασε την ατομική της έκθεση με τίτλο «Αποτρόπαια» απονέμοντας σε επιμελητές και κοινό μετάλλια, κάνοντας μας να νιώσουμε έστω και για λίγο, όλοι ήρωες της καθημερινότητας. Με το έργο της τίθεται το θέμα της αναζήτησης των πολλαπλών νοημάτων πάνω στο χρηστικό αντικείμενο,εν προκειμένω το τρόπαιο, ως κοινωνικό πρότυπο, ως εργαλείο πολιτικής εξουσίας, ιδεολογικό σύμβολο και επίδειξη της οικονομικής εξουσίας και της πολυτέλειας. Στην ερώτηση πώς είναι να εκθέτεις σε έναν τέτοιον χώρο ,που από τη μία είναι ανοιχτός και παράλληλα έχει και τη δική του ιστορία, η καλλιτέχνης μας απάντησε πως το «πάντρεμα» του αρχαίου με το μοντέρνο προκαλεί μεγάλο ενδιαφέρον καθώς και το γεγονός πως πρόκειται για έναν μη μουσειακό χώρο κάνει ενδιαφέρον το στήσιμο της έκθεσης.

έργο του Αλέξανδρου Κακλαμάνου

Στη συνέχεια, κοινό και καλλιτέχνες κατηφορίσαμε στο χώρο του Μπέη Χαμάμ για την παρουσίαση της έκθεσης του Αλέξανδρου Κακλαμάνου «Αόρατη Πόλη» Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πώς θα ήταν η όψη της παραλίας χωρίς τον Λευκό Πύργο; Η έκθεση αποτελείται από video, μία εγκατάσταση και ποικίλες card postal θέτοντας το θέμα της απουσίας αγαλμάτων και μνημείων στο δημόσιο χώρο. Το κεντρικό μήνυμα του έργου και ο προβληματισμός που επιδιώκει να θέσει ο καλλιτέχνης είναι να αναρωτηθεί προσωπικά ο καθένας από εμάς «Ποιος είμαι τώρα; Τι παράγω; Φέρω όλα αυτά τα σύμβολα; Τι παράγουμε πλέον;»

έργο του Αλέξανδρου Κακλαμάνου

14/09 - 05/10/2014 Αρχαία Αγορά Θεσσαλονίκης:

Ατομική έκθεση Εριφύλη Μπάλλα / Αποτρόπαια
Ώρες λειτουργίας : Τρίτη - Κυριακή: 08:00-20:00


14/09 - 05/10/2014 Μπέη Χαμάμ:

Ατομική έκθεση Αλέξανδρος Κακλαμάνος / Αόρατη Πόλη.
Ώρες λειτουργίας : Τρίτη - Παρασκευή: 10:30-15:00

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου