ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Σήμερα στο Κυβερνείο (Παλατάκι) απέναντι απο το σταρτόπεδο Κόδρα 
στις 21:00, η αγαπημένη σε όλους, 
Μελίνα Ασλανίδου, θα μας κρατήσει συντροφιά με δυνατές ερμηνείες.
Σας περιμένουμε.As inside as the eye can see

Της Κατερίνας ΚαρίκηΔύο μάτια κοιτάζονται εντατικά, την ίδια στιγμή, πλησιάζει ολοένα και περισσότερο το ένα το άλλο. Η επιθυμία να «δεις» τον «άλλον», να εισέλθεις στον χώρο του και να προσπαθήσεις μέσω του βλέμματος να κατανοήσεις ή και να μοιραστείς την οικεία ιδιωτικότητα του, αποδεικνύεται μάταιο εγχείρημα, καθώς όταν δεν υπάρχει μια συγκεκριμένη απόσταση, χάνεται η ικανότητα της όρασης.

Ενώ οι δυο βρίσκονται τόσο κοντά, είναι ανίκανοι να δουν ο ένας τον άλλο. Το βλέμμα αποκτά ιδιότητες όχι οπτικές αλλά απτικές, προσλαμβάνοντας τον άλλον όχι μέσα από την όραση, αλλά μέσα από την επαφή των βλεφαρίδων. Η εικόνα που προκύπτει ενσωματώνει τελικά έναν σωματικό οφθαλμό, που δονείται, εγγίζει και συσχετίζεται μέσα από ένα νέο είδος ενδόμυχης οικειότητας.

Πρόκειται για ένα έργο της Casilda Sánchez. Το διάρκειας επτά λεπτών βίντεο έχει προβληθεί, στην Ισπανία, την Ουκρανία, τη Γερμανία και τις ΗΠΑ και μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου μπορείτε να το παρακολουθήσετε στους Κοιτώνες του Κόρδα.

Πηγή φωτογραφίας: www.casildasanchez.net126 κενά διαστήματα

Της Κατερίνας ΚαρίκηΈνα αεροπλάνο πραγματοποιεί μια προγραμματισμένη πτήση από την Βαρκελώνη με προορισμό την Τύνιδα, χωρίς κανέναν επιβάτη.

126 κενά διαστήματα, όσες και οι άδειες θέσεις.

Η ισπανική τράπεζα Santander χορήγησε τα κεφάλαια για τη δημιουργία ενός καλλιτεχνικού έργου που θα χρησιμοποιούνταν για κερδοσκοπία, με μετοχές του ομίλου Bankia. Τα κεφαλαιακά κέρδη διατέθηκαν για την αγορά όλων των θέσεων μιας προγραμματισμένης πτήσης από την Ευρώπη προς την Αφρική, προκειμένου το αεροπλάνο να πετάξει άδειο.

Το καλοκαίρι του 2012, εν μέσω της κρίσης της Ευρωζώνης, η Ισπανική Κυβέρνηση ανέλαβε τον έλεγχο του Ισπανικού χρηματοπιστωτικού ομίλου Bankia. Οι μετοχές του ομίλου οδήγησαν τους μετόχους σε απώλεια 90% των χρημάτων που είχαν επενδύσει, με αποτέλεσμα η αξία των μετοχών να παρουσιάζει μεγάλες διακυμάνσεις. Τότε χρησιμοποιήθηκε το συνολικό ποσό των κεφαλαίων που χορηγήθηκαν από την Τράπεζα για την ανταλλαγή των μετοχών και την αγορά τίτλων Bankia, με ανοδική τάση μέσα στην ημέρα και θετικό κλείσιμο την επόμενη. Τα κεφαλαιακά κέρδη διατέθηκαν για την αγορά όλων των θέσεων μιας προγραμματισμένης πτήσης υψηλής περιόδου.

Η πτήση απογειώθηκε το βράδυ της 24ης Αυγούστου στις 11:30 μ.μ. και πέταξε άδεια. 

Πρόκειται για μια πενταπλή προβολή η οποία θα φιλοξενείται στους Κοιτώνες του πρώην στρατοπέδου Κόδρα μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου.

Ο Karmelo Bermejo με το έργο του εστιάζει στην ανεύρεση τρόπων κατάδειξης των οικονομιών «υποκειμενικής αξίας» ή κύρους, των ορατών/αόρατων δομών σύγχρονης τέχνης, ενώ παραθέτει και ένα σχόλιο για την ιδιωτική ή κρατική χρηματοδότησή τους.

Το τείχος που πέφτει

Της  Κατερίνας Βουγιούκα 
Πέντε νέοι καλλιτέχνες προσπερνούν τα τείχη του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και συμμετέχουν στο Φεστιβάλ Κόδρα με έργα που σήμερα ανήκουν στη μόνιμη συλλογή του. Οι επιμελήτριες της έκθεσης Ιωάννα Σουρούδη, Κατερίνα Σύρογλου και Μάρω Ψύρρα μας παρουσιάζουν την έκθεση «This Wall Will Fall» που είναι μια από τις σημαντικές συνεργασίες του Κόδρα 2013 με  το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Το βασικό ζητούμενο για τους καλλιτέχνες παραμένει η είσοδος σε ένα μουσείο, η έκθεση των έργων τους στους τοίχους ενός μουσείου. Η σύγχρονη τέχνη «οφείλει» να είναι «παντού», τονίζουν οι επιμελήτριες της έκθεσης. Το μουσείο οφείλει να κοινοποιήσει την τέχνη, να καταρρίψει τα τείχη του και να λειτουργήσει πέρα από αυτά.
«20.000» βιασμοί

Της Κατερίνας ΚαρίκηΗ εγκατάσταση ήχου «20.000» της Lana Čmajčanin αφορά στους βιασμούς γυναικών εν καιρώ πολέμου και την κοινωνική άγνοια και την περιθωριοποίηση που οι γυναίκες εκείνες βιώνουν.

Η καλλιτέχνης εκθέτει αναλόγια τα οποία αναπαράγουν μια μελωδία που προκαλεί συναισθήματα θλίψης και αφιερώνει το έργο της στις γυναίκες που βγήκαν μπροστά και μίλησαν για την κακοποίηση που υπέστησαν.

Πρόκειται για ένα έργο-καταγγελία της ασυνέπειας των θεσμών, εκφράζοντας τον προβληματισμό της για το εάν υπάρχει ικανοποιητική επανόρθωση έπειτα από έναν βιασμό.

Οι φωνές που ακούγονται είναι εκείνες των θυμάτων που δεν θα μπορέσουν ποτέ να ξεχάσουν τις φρικιαστικές στιγμές που έζησαν.

Αξίζει να αναφερθεί πως μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο ο μεγαλύτερος αριθμός βιασμών σημειώθηκε στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη.

Πηγή φωτογραφίας: www.lanacmajcanin.com

Heroes TV στο Πεδίο Δράσης Κόδρα

Της Κατερίνας ΚαρίκηH έκθεση "Heroes TV" παρουσιάζει μια σειρά δέκα ντοκιμαντέρ 26 Νορβηγών φοιτητών, οι οποίοι ταξίδεψαν στην Αθήνα αναζητώντας τους ήρωες της καθημερινότητας, στην Ελλάδα της κρίσης.

Η έκθεση είναι σε επιμέλεια της Αγάθης Δαρλάση και οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν είναι οι εξής: Edvart Falck Alsos, Marius Kildalsen, Karen Houge, Var Hepso, Christina Lande, Anne Lund, Kitty Frobenius, Iselin Saga, Thomas Albertsen, Achim Joackimsen.

«Η ιδέα του Heroes TV ξεκίνησε από την Ρώμη, πριν από 15 χρόνια», λέει η Αγαθή Δαρλάση, επιμελήτρια της έκθεσης. Η σκηνοθέτης-σεναριογράφος αναφέρει πως: «υπό ορισμένες συνθήκες όλοι μας μπορούμε να γίνουμε ήρωες αλλά έπρεπε με κάποιον τρόπο αυτό να αποδειχθεί».

Όλα αυτά πήραν μορφή όταν ο Even Stormyhr, Ιδρυτής του Westerdals School of Communication στη Νορβηγία πρότεινε στην Αγαθή Δαρλάση να συνεργαστούν. Όπως αναφέρει η ίδια στη σημείωση της στον κατάλογο του Πεδίου Δράσης Κόδρα, «τα τελευταία 10 χρόνια οι φοιτητές του ταξιδεύουν στο εξωτερικό για να γυρίσουν ντοκιμαντέρ. Στόχος είναι να αποκτήσουν γνώσεις για τη δημιουργία οικουμενικών ιστοριών που καταργούν τα πολιτισμικά και εθνικά σύνορα και επίσης να τεθεί υπό αμφισβήτηση ο τρόπος θεώρησης του κόσμου του κάθε φοιτητή και να τους δοθεί έμπνευση για την προσωπική τους εξέλιξη».

Το project ονομάζεται «οικουμενική αφήγηση ιστοριών» και οι ταινίες δημοσιεύονται στην πλατφόρμα http://heroesdocumentaries.tv/2012/ και φυσικά στους κοιτώνες του πρώην στρατοπέδου Κόδρα, μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου.


Αιδώ/Εδώ και Κώστας Θεοδώρου με τους Magnanimus Trio για την Κυριακή 15/9

Της Κατερίνας Βουγιούκα

Η έκθεση «ΑΙΔΩ / ΕΔΩ» σε επιμέλεια του Βασίλη Αμανατίδη είναι ένα από τα κομμάτια που κλέβουν σίγουρα την παράσταση στο φετινό Πεδίο Δράσης Κόδρας. Τα 16 έργα των καλλιτεχνών είχαν ως πηγή έμπνευσης τις ομόηχες λέξεις στο ποίημα «Τείχη» του Κ.Π. Καβάφη : ΑΙΔΩ – ΕΔΩ / ΤΕΙΧΗ – ΤΥΧΗ / ΕΙΧΟΝ – ΗΧΟΝ / (ΠΡΟΣ)ΕΞΩ – ΕΞΩ. Από το Βασίλη Αμανατίδη δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην “αιδώ” του “εδώ” μας: στο φάσμα σεβασμού, φόβου και αυτο/ετερο-εγκλεισμού που μας μεγάλωσε και μας μεγαλώνει σε επικίνδυνους καιρούς. Η έκθεση έχει ως αφετηρία την παραπλανητική ομοιότητα στον ήχο των λέξεων, τις εννοιολογικές μετακυλίσεις και τα γλωσσικά παράδοξα που προκύπτουν, διερευνά το ζήτημα της μεταφρασιμότητας όχι μόνο από τη μια γλώσσα στην άλλη, αλλά και από τον ένα άνθρωπο στον άλλον. Η έκθεση φιλοξενείται στο κτίριο των Κοιτώνων και χρησιμοποιούν όλα τα μέσα της σύγχρονης εικαστικής έκφρασης, με κυρίαρχο το video. Αφού ξεναγηθεί κάποιος στην έκθεση μπορεί να παρακολουθήσει τη συναυλία του Κώστα Θεοδώρου και των Magnanimus Trio. Ο Κώστας Θεοδώρου έρχεται μαζί με συνοδεία εξαίρετων μουσικών να μας ταξιδέψει με ήχους οικείους, και μουσική απαλλαγμένη από την πρωτοκαθεδρία του λόγου, χωρίς στερεότυπα διακρίσεων μεταξύ των μουσικών ειδών. Τον Κώστα Θεοδώρου συνοδεύουν οι: Κυριάκος Ταπάκης ούτι, Παντελής Στόικος τρομπέτα, καβάλ, Κώστας Αναστασιάδης τύμπανα, Κώστας Θεοδώρου κοντραμπάσο. Οι magnanimus Trio δημιουργήθηκαν από τρεις φίλους, τον Χρήστο Μπάρμπα (Πιάνο, Καβάλ, Φωνή), τον Δημήτρη Τασούδη (Τύμπανα, Πιάνο, Φωνή) και τον Παύλο Σπυρόπουλο (Κοντραμπάσο, Φωνή). H δημιουργία τους προέκυψε ως ανάγκη να συνδυάσουν όλες τις μουσικές επιρροές τους σε ένα σχήμα, χωρίς την ανάγκη σαφούς προσδιορισμού και χαρακτηρισμού της μουσικής τους, αλλά με σκοπό να δημιουργήσουν τη δική τους μουσική, απαλλαγμένη -όσο είναι εφικτό- από περιορισμούς, τόσο «στυλιστικούς» όσο και αυτούς που προκύπτουν από τη μουσική βιομηχανία.The Aesthetics of the Small Art


της Σταυρούλας Αρναούτη

Στην έκθεση Η αισθητική της μικρής πράξης σε επιμέλεια της Adela Demetja εκτίθενται έργα απο καλλιτέχνες που είναι πολιτικά και κοινωνικά ευαίσθητοι απέναντι σε καταστάσεις που βιώνουν, ενισχύοντας το σχολιαστικό στοιχείο που προβάλλει η κοινωνικά στρατευμένη τέχνη.

Η επιμελήτρια Adela Demetja σημειώνει σχετικά: «Σε στενή συνάφεια με το θέμα του φετινού φεστιβάλ η έκθεση «H αισθητική της μικρής πράξης»περιλαμβάνει καλλιτεχνικά project που ξεκίνησαν ως μικρές μεμονωμένες πολιτικές και κοινωνικές πράξεις. Η συνάφεια των εν λόγω project και καλλιτεχνικών έργων έγκειται όχι μόνο στον ηθικό και κοινωνικό αντίκτυπο, αλλά και στο ότι λειτουργούν ταυτόχρονα ως αυτόνομα καλλιτεχνικά έργα μέσα στο αισθητικό σύστημα. Πολλοί από τους καλλιτέχνες που προέρχονται από χώρες της Νοτιο-ανατολικής Ευρώπης από τη δεκαετία του 1990, παρήγαγαν project και καλλιτεχνικά έργα τα οποία γίνονταν κατανοητά και αξιολογούνταν μόνο από την κοινωνική και πολιτική στράτευσή τους. Συχνά δεν αναλύονταν καν οι αισθητικές αξίες και η σημασία τους για το θεσμό της τέχνης...».

Μέσα από την έκθεση της Demetja προκαλούνται, προσκαλούνται και αποδομούνται τα όρια ανάμεσα στην αυτονομία της τέχνης, την αισθητική αξία και τα ηθικά ή κοινωνικά κριτήρια μιας πολιτικά στρατευμένης καλλιτεχνικής χειρονομίας.

Η παρούσα έκθεση αναδεικνύει τους Karmelo Bermejo, Lana Čmajčanin, Jens Haaning, Flaka Haliti, Armando Lulaj και Att Poomtangon με έργα που μεταφράζουν τη μικρή πράξη σε αισθητική εμπειρία.

Η έκθεση φιλοξενείται στους Κοιτώνες του στρατοπέδου Κόδρα.


Πηγή: Κατάλογος 13ης Έκθεσης Σύγχρονης Τέχνης Πρώην Στρατοπέδου Μακεδονομάχου Κόδρα, σελ. 98-99  Ο Ross Daly, σε μια συναυλία που θα φιλοξενηθεί στο Κόδρα,

της Αλίκης Χωματά

Την Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου , στις 21:00, o Ross Daly θα δώσει το παρόν σε μια μοναδική συναυλία παραδοσιακής μουσικής, στην κεντρική σκηνή του πρώην στρατοπέδου Κόδρα.

Ο Ross Daly, ένας από τους πιο δραστήριους και δημιουργικούς μουσικούς του κόσμου, μας ανοίγει την πόρτα προς την μουσική του και μαζί με τους συνεργάτες του, παίζουν παλιές και νεότερες συνθέσεις τους, επηρεασμένες τόσο από την Κρητική μουσική  όσο και από άλλες μουσικές παραδόσεις της Ανατολής, συνδέοντάς μας με τη φυσική ροή της αρχέτυπης μουσικής και με τις πιο καίριες προσδοκίες του σύγχρονου ακροατή.

Ο Ross Daly γεννημένος στην Αγγλία από Ιρλανδούς γονείς, ταξιδεύει μαζί τους σε πολλές χώρες και σύντομα αναδύεται το βαθύ ενδιαφέρον του για τη μουσική.Έρχεται για πρώτη φορά σε επαφή με την μουσική παράδοση της Ανατολής, γεγονός που άλλαξε ριζικά τη ζωή του.

Έχει κυκλοφορήσει περισσότερους από εικοσιπέντε δίσκους με συνθέσεις του, όσο και με διασκευές διαφόρων παραδοσιακών μελωδιών.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η μεγάλη μουσική παιδεία του καλλιτέχνη καθώς και η γνώση πολλών μουσικών οργάνων όπως η κρητική λύρα, αφγανικό ραμπάμπ, λαούτο, πολίτικη λύρα, σαράνγκι, ούτι, σάζι και ταμπούρ.


Ο Γιάννης Αγγελάκας σε μια ξεχωριστή συναυλία στο Κόδρα,

της Αλίκης Χωματά"Από τις Τρύπες στην Γελαστή Ανηφόρα, μια ίσια γραμμή σ'ένα βρώμικο χαρτί"
Την Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου , ο Γιάννης Αγγελάκας θα δώσει μια ξεχωριστή συναυλία στην κεντρική σκηνή του πρώην στρατοπέδου Κόδρα, στις 21:00.

O Γιάννης Αγγελάκας, ο ανατρεπτικός αυτός διανοούμενος ποιητής και η παρέα του, ο Ντίνος Σαδίκης-μπαγλαμά & κιθάρα,ο  Καργιωτάκης-ηλεκτρική κιθάρα & πλήκτρα,ο Στάθης Αραμπατζής- κιθάρα καθώς και ο Χαρμπίλας- κρουστά και ηλεκτρονικά, πάνε στο στρατόπεδο Κόδρα στην Καλαμαριά με τις αποσκευές γεμάτες τραγούδια για μια μοναδική συναυλία.

Μια αναδρομή στην πορεία που ξεκίνησε από τις "Τρύπες", αρχές τις δεκαετίας του '80, μέχρι σήμερα.Τελευταία στάση η "Γελαστή Ανηφόρα",το τελευταίο του cd-Ποιητική Συλλογή-Βιβλίο που κυκλοφόρησε τον Μάιο του 2013 κι έχει γίνει ήδη χρυσό.

Ο καίριος σκληρός και πολλές φορές λυτρωτικός λόγος του σε συνδυασμό με ένα συνεχές τζαμάρισμα σε νέους δρόμους, ξετυλίγει χρόνια τώρα την ανθρώπινη περιπέτεια αλλά μέσα από αυτή τη συνειδητοποίηση της φθοράς προβάλλει αχνά φως, μέσα από το ξέσπασμα η αποδοχή, μέσα από το βάσανο της σκέψης η χαρά της μέθης.

Ότι πιο καθαρό, ειλικρινές και θεραπευτικό τον καιρό που διανύουμε, τον καιρό αυτό που πήρε τον κατήφορο η νεοελληνική κοινωνία, συμπαρασύροντας τους πάντες μαζί της.
Human Touch......

της Αλίκης Χωματά

Την Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου, στις 21:00, οι Human Touch θα δώσουν το παρόν μέσα από μια μοναδική συναυλία στο δασάκι του Πρώην Στρατοπέδου Κόδρα....

Οι Human Touch,μετά από 15 χρόνια ζωής, αποτελούν πλέον ένα από τα πιο γνωστά και αναγνωρισμένα συγκροτήματα της χώρας.Έχοντας αποκτήσει τη δική τους ξεχωριστή ταυτότητα στον χώρο της μουσικής,κινούνται σε ένα ευρύ φάσμα ρυθμών και ηχοχρωμάτων.Η μουσική τους, μέσα από το ευρύ φάσμα οργάνων που παίζει ο καθένας, ούσα άμεση και επικοινωνιακή, συμπαρασύρει τον ακροατή γεμίζοντας τον εικόνες και συναισθήματα.


Η κάθε τους εμφάνιση έχει έναν ξεχωριστό χαρακτήρα λόγω της πλέον ελευθερίας που νιώθουν μεταξύ τους να ταξιδεύουν μέσα από τον αυθορμητισμό της στιγμής....και φυσικά ξέρουν να τον μοιραστούν....


Πάρτε μια μικρή γεύση....http://www.youtube.com/watch?v=FsQTVcCh9Ks

Κώστας Θεοδώρου Quartet, 


της Αλίκης ΧωματάΤην Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου, στις 21:00 ο Κώστας Θεοδώρου θα δώσει το παρόν, μέσα από μια αφηγηματική Εδεσσαϊκή Tζαζ συναυλία με προεκτάσεις, στο δασάκι του πρώην στρατοπέδου Κόδρα.

Ο Κώστας Θεοδώρου έρχεται μαζί με συνοδεία εξαίρετων μουσικών να μας ταξιδέψει με ήχους οικείους, και μουσική απαλλαγμένη από την πρωτοκαθεδρία του λόγου, δίχως στερεότυπα διακρίσεων μεταξύ των μουσικών ειδών, χωρίς καταναγκασμούς ως προς τη χρονική διάρκεια των κομματιών, χωρίς λειτουργικές σκοπιμότητες ως προς το κοινό των ακροατών, χωρίς ιεραρχήσεις μεταξύ βασικού θέματος και παραλλαγών, όπως και μεταξύ της δεδομένης μουσικής σύνθεσης και των αυτοσχεδιασμών.

Μια τζαζ συναυλία που δεν πρέπει κανείς να χάσει..... http://www.youtube.com/watch?v=jYvnJ05BWUs
«Από το Τσαρσί στο Καραμπουρνάκι» στον πολυχώρο Remezzo....


της Κατερίνας Βουγιούκα


Δυο εκθέσεις με αρχειακά τεκμήρια του Εβραϊκού Μουσείου της Θεσσαλονίκης θα φιλοξενηθούν στο Πολυχώρο Τέχνης Remezzo. Η έκθεση «Μία πόλη αναζητά τις Κεϊλότ της: αόρατα πολιτισμικά μνημεία της Θεσσαλονίκης», βασίζεται σε αρχειακά έγγραφα και τις ακριβείς θέσεις των παλιών συναγωγών  της Θεσσαλονίκης. Οι επισκέπτες αναγνωρίζουν τις συναγωγές και τις γεωγραφικές θέσεις τους μέσα στη σημερινή Θεσσαλονίκη. 

Η δεύτερη έκθεση «Με δικά τους λόγια» χρησιμοποιεί και αυτή αρχειακά τεκμήρια για να αναδείξει τη ζωή της εβραϊκής κοινότητας της πόλης. Αναφέρεται τόσο σε δημογραφικά δεδομένα, όσο και σε μεταναστεύσεις. Επίσης γίνεται αναφορά στα φιλανθρωπικά ιδρύματα, τα σχολεία, στο εβραϊκό νεκροταφείο και την αναβίωση της εβραϊκής κοινότητας μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο το 1944. Οι δυο εκθέσεις θα παρουσιαστούν υπό τον τίτλο «Από το Τσαρσί στο Καραμπουρνάκι» σε επιμέλεια του Δρ. Ευάγγελου Χεκίμογλου εκ μέρους του Εβραϊκού Μουσείου Θεσσαλονίκης. Παράλληλα οι φοιτητές του τμήματος εικαστικών και εφαρμοσμένων τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας αξιοποιούν τα εκθέματα που θα παρουσιαστούν και τις συνδέουν με εικαστικό τρόπο. 

ΒΑΝΓΚΑΡΝΤ

Be there!

της Εβελίνας Συρίγου
Σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα πραγματοποιήθηκαν πριν από λίγη ώρα τα εγκαίνια της έκθεσης «ΒΑΝΓΚΑΡΝΤ» στο Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης και στη στοά του Αγίου Μηνά. Στα πλαίσια του φετινού Action Field Kodra και σε συνεργασία με την 4η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης που διοργανώνει το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, το Εβραϊκό μουσείο και ο οργανισμός σχολικών κτιρίων παρουσιάζεται μια ενδιαφέρουσα έκθεση υπό την επιμέλεια της Άννας-Μαρία Κάντα. Η έκθεση εντάσσεται στο παράλληλο πρόγραμμα της 4ης Μπιενάλε υπό τον τίτλο “Make it new” και θα διαρκέσει έως και τις 30 Νοεμβρίου του 2013. Επισκεφθείτε την Κυριακή, Τρίτη και Παρασκευή 11:00 π.μ.- 2:00 μ.μ. ενώ κάθε Τετάρτη και Πέμπτη από τις 11:00 π.μ.-2:00μ.μ. και 5:00 μ.μ. – 8:00 μ.μ.
Σήμερα τα εγκαίνια του Πεδίου Δράσης Κόδρα….. 
της Αλίκης Χωματά.

Το Πεδίο Δράσης Κόδρα 2013, εμπνευσμένο από την συμπλήρωση των 150 χρόνων από τη γέννηση του Καβάφη και  το ποίημα «Τείχη», επιδιδόμενο στην ανάλυσή τους , επιχειρεί να  αρθρώσει έναν ακέραιο καλλιτεχνικό λόγο. Το εν λόγω πεδίο αποτελεί έναν από τους πιο εξέχοντες μουσειακούς θεσμούς σύγχρονης τέχνης που λαμβάνει χώρα στην Ελλάδα. Τη διοργάνωση αναλαμβάνουν ο δήμος Καλαμαριάς με την συμμετοχή και τη συνεργασία ανεξάρτητων επιμελητών και  η χρηματοδότησή του εντάσσεται στο πενταετές πρόγραμμα ΕΣΠΑ 2007-2013.
Τις πόρτες του στο κοινό ανοίγει σήμερα 6 Σεπτεμβρίου και ώρα 20:00 το Πεδίο Δράσης Κόδρα , όπου αρχικά θα πραγματοποιηθούν  κάποιοι χαιρετισμοί από το καλλιτεχνικό διευθυντή Γεώργιο Καζαντζή καθώς και από το δήμαρχο Καλαμαριάς κ,Θεοδόση Μπακογλίδη .Εν συνεχεία θα ακολουθήσει μια σύντομη ομιλία από τον διευθυντή του Πεδίου δράσης Κόδρα, κ. Δημήτρη  Μιχάλαρο και από την κ. Γεωργία  Κοτρέτσος, διευθύντρια του δημιουργικού τμήματος του Κόδρα. Τόσο το κτίριο του Διοικητηρίου όσο και τους  κοιτώνες του πρώην στρατοπέδου θα μπορούν να επισκέπτονται, όσοι επιθυμούν να λάβουν μια γεύση από την σημερινή εκδήλωση και να έρθουν σε μια πρώτη επαφή με τον κόσμο της Τέχνης. Τέλος, η βραδιά θα ολοκληρωθεί με μια μουσική συναυλία τζαζ , με τίτλο jazz attack που θα διεξαχθεί στο Καραμπουρνάκι, Θεμιστοκλέους Σοφούλη 105, Καλαμαριά.
Παράλληλα  με τις παραπάνω εκδηλώσεις, στον Πολυχώρο Τέχνης Remezzo, στην οδό Πλαστήρα 2,θα ξεκινήσει η έκθεση που φέρει τον τίτλο «Μια πόλη αναζητά τις Κεϊλότ της», την επιμέλεια της οποίας έχει αναλάβει ο κ.Ευάγγελος Χεκίμογλου, Σε αυτή την έκθεση επιχειρείται ο προσδιορισμός των ακριβών θέσεων των παλιών  συναγωγών της Θεσσαλονίκης, το υλικό της οποίας προέρχεται  από αρχειακά έγγραφα του Εβραϊκού Μουσείου Θεσσαλονίκης  

Σε πυρετώδης προετοιμασία έχει επιδοθεί η ομάδα του Κόδρα  προκειμένου να συμβάλλει στην επιτυχή διεξαγωγή της φετινής εκδήλωσης. Σας περιμένουμε…..


Προτάσεις

της Στέλλας Πέρπερα
06/09 – 20/09/2013- Κόδρα Fresh: Πλωτά Τείχη σε επιμέλεια του Βασίλη Ζωγράφου.  Η καθιερωμένη έκθεση αποφοίτων και τελειοφοίτων των σχολών Καλών Τεχνών της Ελλάδας και του εξωτερικού συστήνει τους νέους καλλιτέχνες, προσκαλώντας τους σε διάλογο με αναγνωρισμένους καλλιτέχνες.
- «ΑΙΔΩ/ΕΔΩ» σε επιμέλεια του Βασίλη Αμανατίδη. Η έκθεση θα στεγαστεί στο κτίριο των Κοιτώνων και θα φιλοξενήσει έργα 16 καλλιτεχνών που θα χρησιμοποιούν όλα τα μέσα της σύγχρονης εικαστικής έκφρασης, με κυρίαρχο το video.  - Aesthetics of the Small Act σε επιμέλεια της Adela Demetja. Η έκθεση θα φιλοξενηθεί επίσης στο κτίριο των Κοιτώνων. Επικεντρώνεται στην προβολή έργων από καλλιτέχνες που είναι κοινωνικά και πολιτικά ευαίσθητοι απέναντι στις συνθήκες που βιώνουν.  - Cyber Art Space σε επιμέλεια του Δημήτρη Μιχάλαρου και του Μπάμπη Βενετόπουλου. H διαδικτυακή έκθεση, επιχειρεί μια πειραματική προσέγγιση του κυβερνοχώρου ως πραγματική διάσταση διερευνώντας τα λεπτά τείχη/ όρια μεταξύ πραγματικού και εικονικού-δυνητικού.

   

- Heroes TV σε επιμέλεια της Αγάθης Δαρλάση. H έκθεση  παρουσιάζει μία σειρά δέκα ντοκιμαντέρ 26 Νορβηγών φοιτητών, οι οποίοι ταξίδεψαν στην Αθήνα αναζητώντας τους ήρωες της καθημερινότητας στην Ελλάδα της κρίσης. - Διεθνές Συνέδριο «Τέχνη-Αισθητική-Πολιτική: Τείχη» θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου στο Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς «Μελίνα Μερκούρη», με τη συμμετοχή θεωρητικών διεθνούς κύρους και αναγνώρισης και με κεντρικές συντονίστριες του συνεδρίου την Δρ. Ελένη Φιλιππάκη και την Fatos Ustek- This Wall Will Fall σε επιμέλεια των: Ιωάννα Σουρούδη, Κατερίνα Σύρογλου και Μάρω Ψύρρα. «Πέντε νέοι καλλιτέχνες «προσπερνούν» τα τείχη του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και συμμετέχουν στο Φεστιβάλ Κόδρα 2013 με έργα που σήμερα ανήκουν στη μόνιμη συλλογή του»- CUT Project/ DE-FENCES σε επιμέλεια της Μαρίλλης Μαστραντώνη. Το "CUT Project/DE-FENCES" είναι μία βίντεο-εγκατάσταση με παράλληλες performances και θα στεγαστεί στους Κοιτώνες του πρώην στρατοπέδου Κόδρα.

- Από το Τσαρσί στο Καραμπουρνάκι. Δύο εκθέσεις με αρχειακά τεκμήρια του Εβραϊκού Μουσείου Θεσσαλονίκης, οι οποίες συνδέονται με παρεμβάσεις εικαστικών φοιτητών, θα φιλοξενηθούν στον Πολυχώρο Τέχνης Remezzo


 10/09 -31/11/2013


- ΒΑΝΓΚΑΡΝΤ σε επιμέλεια της Άννας-Μαρίας Κάντα. Η συγκεκριμένη έκθεση θα είναι το δρώμενο που θα σηματοδοτήσει τη συνεργασία του Πεδίου Δράσης Κόδρα με την 4η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης και το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου