ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ


Οι υπόλοιποι χώροι
της Κατερίνας Βουγιούκα
Το Κυβερνείο
Είναι γνωστό στους κατοίκους της Καλαμαριάς και της Θεσσαλονικής ως «Παλατάκι», βρίσκεται στο Καραμπουρνάκι και είναι από τα πιο γνωστά κτήρια της περιοχής. Βρίσκεται σε μια άκρως προνομιακή θέση με θέα στον κόλπο του Θερμαϊκού. Από τους εσωτερικούς χώρους αλλά και τον προαύλιο μπορεί κάποιος να παρατηρεί όλη τη Θεσσαλονίκη και κάνει μοναδικό το χώρο του Κυβερνείου. Οι εκδηλώσεις του «Παρά θιν΄ αλός» που πραγματοποιούνται στο χώρο είναι μια μοναδική εμπειρία για τους παρευρισκόμενους γιατί τους χαρίζει τη μοναδική θέα της πόλης.

Δημοτικό Θέατρο «Μελίνα Μερκούρη»
Το Δημοτικό Θέατρο λειτουργεί από το 1998 δημιουργώντας ένα ξεχωριστό πολιτιστικό χώρο για την Καλαμαριά. Από την αρχή της λειτουργίας του το θέατρο έχει φιλοξενήσει σημαντικές παραστάσεις από το Κ.Θ.Β.Ε. , από ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. αλλά και άλλους θεατρικούς οργανισμούς. Επίσης στον ίδιο χώρο έχουν φιλοξενηθεί παραστάσεις χορού, χοροθεάτρου, συναυλίες, φεστιβάλ αλλά και εκδηλώσεις. Στο χώρο του «Μελίνα Μερκούρη» θα φιλοξενηθούν η Λογοτεχνική και η Συνεδριακή σκηνή του φεστιβάλ. 

Ναυτική Διοίκηση Βορείου Ελλάδος
Ο πιο ξεχωριστός χώρος του φετινού φεστιβάλ είναι η Ναυτική Διοίκηση Βορείου Ελλάδος. Ο προαύλιος χώρος της Ναυτικής Διοίκησης μετά από την άριστη συνεργασία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και του Δήμου Καλαμαριάς θα φιλοξενήσει μια σειρά συναυλιών και θεατρικών παραστάσεων. Με τον τρόπο αυτό θα δοθεί η δυνατότητα στο κοινό να γνωρίσει από κοντά έναν ιδιαίτερα όμορφο χώρο αλλά και να απολαύσει την ειδυλλιακή θέα.


                    
Τέχνη –Αισθητική –Πολιτική : Τείχη
της Κατερίνας Βουγιούκα




Για δεύτερη χρονιά φέτος στο πλαίσιο του «Πεδίου Δράσης Κόδρα» διοργανώνεται στις 7 Σεπτεμβρίου στο Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς «Μελίνα Μερκούρη» το διεθνές συνέδριο με τον τίτλο «Τέχνη, Αισθητική, Πολιτική : Τείχη». Το συνέδριο θα πλαισιώσει θεωρητικά τις καλλιτεχνικές δραστηριότητες του Φεστιβάλ έχοντας ως ομιλητές φιλοσόφους, θεωρητικούς της τέχνης, ιστορικούς, πολιτικούς επιστήμονες, συγγραφείς και καλλιτέχνες. Κεντρικές συντονίστριες του συνεδρίου η Δρ. Ελένη Φιλιππάκη, Συγκριτολόγος/Ιστορικός  της Φιλοσοφίας και η Fatos Üstek, ανεξάρτητη επιμελήτρια  και Κριτικό Τέχνης, συνεργαζόμενη επιμελήτρια της 10th Gwangju Biennale, Νότια Κορέα και προσκεκλημένη διδάσκουσα στο Vision Forum, του Πανεπιστημίου Linkopings, στη Σουηδία.

Στο πρώτο μέρος με τίτλο : «Τείχη: όρια, σύνορα, εμπόδια», επιστημονικός σύμβουλος είναι η  Δρ. Ελένη Φιλιππάκη και ομιλητές οι :
1. Κώστας Ιωαννίδης, Ιστορικός τέχνης, επίκουρος καθηγητής ιστορίας και κριτικής της τέχνης, Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών
2. Διονύσης Καψάλης, Ποιητής, δοκιμιογράφος, μεταφραστής, Διευθυντής Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης
3. Δανάη Στράτου, Εικαστικός

Στο δεύτερο μέρος με τίτλο : «Παντρεύοντας τον Μαύρο Κύκνο: Αναγνωρίζοντας τα Ανακόλουθα Απρόοπτα του Κόσμου», επιστημονικός σύμβουλος είναι η Fatos Ustek και ομιλητές οι :
1. Μιχαήλ Χαλιάσος, Καθηγητής Μακροοικονομίας και Οικονομικών του Πανεπιστημίου Γκαίτε της Φρανκφούρτης. Διευθυντής του Κέντρου Οικονομικών Σπουδών και Διευθυντής του νεοσύστατου Κέντρου Αριστείας SAFE
2. Margarida Mendes, Επιμελήτρια, κειμενογράφος, Διευθύντρια του The Barber Shop στη Λισσαβώνα

3. Annika Kuhlman,  Θεωρητικός των media, συγγραφέας και ανεξάρτητη επιμελήτρια. Εκπρόσωπος του Silent University















Ένα Φεστιβάλ «δίπλα στη θάλασσα, στην αμμουδιά»

της Κατερίνας Βουγιούκα


Ο Δήμος Καλαμαριάς δανειζόμενος τη φράση του Όμηρου «Παρά θιν’ αλός» οργανώνει από το 1990 ένα Φεστιβάλ γνωστό και αγαπητό όχι μόνο στους κατοίκους της Καλαμαριάς αλλά και όλων των όμορων δήμων. Το «Παρά θιν’ αλός» αποτελεί τη φυσική εξέλιξη του Φεστιβάλ «Συναντήσεις Θεσσαλονικέων συνθετών», το οποίο είχε ξεκινήσει την πορεία του το 1982.

Το «Παρά θιν’ αλός» αποτελεί τον κορυφαίο πολιτιστικό θεσμό του Δήμου Καλαμαριάς και ένα από τα σημαντικότερα καλλιτεχνικά γεγονότα της πόλης, φιλοξενώντας κάθε χρόνο σπουδαίους δημιουργούς των τεχνών και του πνεύματος. Ο κόσμος αγκαλιάζει το φεστιβάλ με τη μεγάλη συμμετοχή του και παράλληλα κλείνει με αυτόν τον τρόπο η θερινή περίοδος στην Καλαμαριά.
Οι εκδηλώσεις του πραγματοποιούνται σε διαφορετικούς χώρους της Καλαμαριάς, όπως στο πρώην στρατοπέδο του Μακεδονομάχου Κόδρα, στο Δημοτικό Θέατρο «Μελίνα Μερκούρη», στο Κυβερνείο αλλά και στον προαύλιο χώρο της Ναυτικής Διοίκησης Βορείου Ελλάδος.

Σκοπός του Φεστιβάλ είναι τόσο η καινοτομία και η πολυμορφία, για αυτό και κάθε χρόνο εμπλουτίζεται με νέες καινοτόμες δράσεις αλλά και η προαγωγή και ανάπτυξη του πρωτογενούς πολιτισμού. Παράλληλα αναδεικνύεται και η Καλαμαριά ως κέντρο πολιτισμού και η πολιτιστική ανταλλαγή με άλλες πόλεις.

Το Φεστιβάλ αποτελείται από 4 άξονες που καλύπτουν κάθε είδους τέχνης και πολιτισμού : η καταξιωμένη και ιδιαίτερα πετυχημένη μουσική σκηνή με τα «Ανοιχτά Παράθυρα -Σταύρος Κουγιουμτζής », η λογοτεχνική σκηνή, η εικαστική με το διεθνώς αναγνωρισμένο «Πεδίο Δράσης Κόδρα» αλλά και τη συνεδριακή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου