ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ


H εξέλιξη του στρατοπέδου στο πέρασμα του χρόνου…..


της Αλίκης Χωματά


Λίγα λόγια για την ιστορία του χώρου του Κόδρα,Το πρώην στρατόπεδο Κόδρα τοπογραφικά βρίσκεται στην άκρη της  σημερινής  περιοχής  που φέρει το όνομα  Καραμπουρνάκι, στην Καλαμαριά και η έκτασή του ανέρχεται στα 450 στρέμματα. Αποτελεί έναν χώρο με μεγάλη ιστορία στο πέρασμα του χρόνου.

Αρχικά  η έκταση του ήταν μόλις 50 στρέμματα και ο χώρος του σημερινού Κυβερνείου λειτουργούσε ως  πολυβολείο επί Τουρκοκρατίας. Στα τέλη του 19ου αιώνα το στρατόπεδο διπλασιάστηκε ως προς την έκτασή του και αποτέλεσε τον χώρο εγκατάστασης  του τρίτου τουρκικού στρατιωτικού σώματος. Το 1912 το στρατόπεδο καταλαμβάνεται από τον ελληνικό στρατό.

Την περίοδο 1915-1918, κατά τη διάρκεια του πρώτου Παγκοσμίου πολέμου στο προϋπάρχον στρατόπεδο εγκαταστάθηκαν οι συμμαχικές δυνάμεις της Αντάτ. Μέχρι και το 1920 ο εν λόγω χώρος διαρκώς επεκτείνονταν φτάνοντας τα 600 στρέμματα. Έκτοτε ξεκίνησε η σταδιακή συρρίκνωσή του. Η χρήση του στρατοπέδου εξακολουθούσε να χρησιμοποιείται για στρατιωτικούς λόγους έως και τη δεκαετία το 1990.

Από το 1990 έως και τις μέρες μας σημειώνονται ποικίλες διενέξεις για το ιδιοκτησιακό καθεστώς της συγκεκριμένης περιοχής καθώς έχει χαρακτηριστεί διττά και ως ιστορικός χρόνος αλλά και ως χώρος πρασίνου. Τέλος, σε ένα τμήμα του  πρώην στρατοπέδου προς την οδό Σοφούλη στεγάστηκε το ΝΑΤΟ, το οποίο λειτουργεί στον εν λόγω χώρο έως και τις μέρες μας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου