ΕΘΕΛΟΝΤΕΣΑμείωτος ο ενθουσιασμός των εθελοντών

Της Κατερίνας ΚαρίκηΗ Έλσα Π. εθελόντρια στον τομέα της Λειτουργίας των εκθέσεων, ανέφερε πως: «Οι ξεναγήσεις και συγκεκριμένα αυτές στην έκθεση Εδώ/Αιδώ, με έκαναν να αποκτήσω μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τη Σύγχρονη Τέχνη, η οποία έχει να σου δώσει πολλά αρκεί να τις αφιερώσεις χρόνο.

Αγαπημένη μου έκθεση είναι το Κόδρα Fresh, ενώ πολύ μου άρεσαν και τα έργα που βρίσκονται στην στοά του Αγίου Μηνά, τα οποία μάλιστα στην αρχή δεν μου είπαν κάτι, αλλά βλέποντάς τα ξανά και ξανά διαπίστωσα πως έχουν εξαιρετικό ενδιαφέρον».

Από την πλευρά της, η Σοφία Π. εθελόντρια στη Λειτουργία και στη Φιλοξενία, σημείωσε: «Είμαι ενθουσιασμένη με το φεστιβάλ. Πρόκειται για μια πολύ ωραία εμπειρία. Αυτή είναι η πρώτη φορά που κάνω κάτι τέτοιο και η πρώτη φορά που ασχολούμαι με κάτι σχετικό με την Τέχνη. Γνώρισα πολλά παιδιά και παρόλο που αρχικά είχα την εντύπωση πως πρόκειται για κάτι πολύ ειδικό, για συγκεκριμένο κοινό, στην πορεία κατάλαβα πως δεν είναι έτσι.

Αναφορικά με τα έργα, μου άρεσαν όλα όσα φιλοξενούνται στους Κοιτώνες και πιο συγκεκριμένα τα έργα που βρίσκονται στη σοφίτα».

Φωτογραφία: Όλγα Καρίκη
Ομάδα παραγωγής ή τι συμβαίνει πριν επισκεφθείς ένα φεστιβάλ εικαστικών

Της Μαρίας Γουναρίδου

Σήμερα θα σου μιλήσω για το Πεδίο Δράσης Κόδρα. Το ξέρεις; Έχεις πάει; Αν όχι κάτσε να σου κάνω ένα ρεζουμέ. Πρόκειται για Φεστιβάλ εικαστικών, που πραγματοποιείται στην πόλη μας εδώ και δώδεκα χρόνια. Με φρέσκια ματιά για την τέχνη, συνεργαζόμενο με νέους καλλιτέχνες, με ενδιαφέρουσες εκθέσεις και παράλληλες εκδηλώσεις. Φέτος, πηγή έμπνευσης αποτέλεσαν «τα Τείχη» του Καβάφη.
 Προσεγγίζοντας το χώρο πρώτη φορά στα εγκαίνια θα δεις μόνο τη μια πλευρά : φώτα, κάμερες, δράση (action!), χαμόγελα, φωτογραφίες, κόσμο και κοσμάκη. Αναρωτήθηκες ποτέ τι παίζει πριν βγει όλο αυτό το αποτέλεσμα ; Ακολούθησέ με! Αυτό το άρθρο σηκώνει την κουρτίνα και σε βάζει στο μαγικό κόσμο της παραγωγής!
 Ακούς παραγωγή και φαντάζεσαι κάτι πολύ “grande” όπως στο Χόλυγουντ ; Θα σε ξενερώσω με τη μια. Οι βοηθοί παραγωγής τρέχουν για όλη τη δουλειά (όλη όμως, βάψιμο, στοκάρισμα, μερεμέτια, μετακινήσεις μηχανημάτων κι ότι άλλο κουραστικό και μη εντυπωσιακό μπορείς να φανταστείς). Τον διευθυντή παραγωγής τον φαντάζεσαι με κουστούμια και γραβάτες; Και πάλι λάθος! Είναι ένας κοινός θνητός, τρέχει όλη μέρα, μιλάει με όλους στο τηλέφωνο, ελέγχει και υπογράφει τα πάντα και συντονίζει τους πάντες για να είναι όλα έτοιμα την μέρα και την ώρα που πρέπει (καθόλου άγχος, καταλαβαίνεις).
Τις πρώτες μέρες προετοιμασίας η παραγωγή ασχολείται με το χώρο: τα γκραφίτι αφαιρούνται με κόπο απ’ τους τοίχους των κτιρίων στο Κόδρα, οι τοίχοι περνιούνται με γκρι μπογιά για να καλυφθούν τα τυχόν υπολείμματα, και μετά με λευκή μπογιά ένα χέρι, δύο χέρια, τρία χέρια.
Ουφ! Ανάσα. Το πρώτο στάδιο ολοκληρώνεται. Τις επόμενες μέρες η δουλειά προχωράει. Έρχεται τα φορτηγό με τον εξοπλισμό. Κούτες, κουτάκια, προτζέκτορες, οθόνες, μόνιτορ και dvd. Καταγράφονται χειρόγραφα, ελέγχονται δυο και τρεις φορές, κλειδώνονται στο θεατράκι και ορίζεται κλειδοκράτορας, και «μόνο αυτός μπαίνει εκεί μέσα». 
Και την τελευταία βδομάδα πριν τα εγκαίνια, όταν οι μέρες ξεκινάνε να μετράνε αντίστροφα και ο πανικός χτυπάει κόκκινο, φτάνει και η νταλίκα με τα έργα. Όλη η παραγωγή είναι στο πόδι, γιατί άλλα είναι βαριά, άλλα είναι εύθραυστα, άλλα αποτελούνται από τριάντα κομμάτια τα οποία πρέπει να τοποθετηθούν όλα μαζί για να μη χαθούν. Και στην αρχή δεν τα παίρνει το μάτι σου για τέχνη: απλά υλικά πολλές φορές, κι όμως όταν στηθούν όπως πρέπει αποκτούν την αξία τους.
Κι απομένουν ακόμα λιγότερες μέρες και το μεγαλύτερο ζόρι για τα παιδιά της παραγωγής : αυτό του στησίματος. Εκεί τους βλέπεις και σοβαρεύουν. Είναι το βάρος, το άγχος, η ευθύνη και για λίγο σιωπούν. Κάποιες στιγμές ακούγονται μόνο οι οδηγίες των μαστόρων : «κράτα εκεί, στηρίξτε αυτό, να βιδώσω εδώ». Και μόλις το καταφέρουν χαλαρώνουν ξανά. Αρχίζουν και πάλι οι πλάκες, τα πειράγματα και τα γέλια, γιατί δεν ξέρω αν σας το είπα αλλά «ότι είμαστε μια ωραία ατμόσφαιρα είμαστε».
                                                                                     
Και τα πράγματα σχεδόν ολοκληρώνονται. Μια ανάσα πριν τα εγκαίνια, καταφτάνουν επιμελητές και καλλιτέχνες και η παραγωγή είναι εκεί στην τσίτα, προσπαθώντας να λύσει όλα τα προβλήματα της τελευταίας στιγμής.

Δε θα σου πω παραπάνω. Να πας στο Κόδρα. Να επισκεφτείς τις εκθέσεις, να πάρεις το χρόνο σου μπροστά από τα έργα, να ψάξεις τους επιμελητές και τους καλλιτέχνες, να συνομιλήσεις με τους εθελοντές και να περάσεις καλά. Κι απλά στάσου ένα λεπτό, χαμογέλασε και κλείσε το μάτι πονηρά γιατί τώρα πια ξέρεις τι έχει γίνει τις προηγούμενες μέρες, για να έρθεις κι εσύ σ’ αυτήν εδώ την έκθεση.
                                                                                          Πηγή:http://rouamat.com

Ευχαριστημένοι από τη στήριξη του κόσμου οι εθελοντές
Της Κατερίνας Καρίκη
Εντυπωσιασμένοι από το κλίμα δηλώνουν οι εθελοντές του Πεδίου Δράσης Κόδρα οι οποίοι ανανεώνουν από τώρα το ραντεβού τους για την επόμενη χρονιά, Μάλιστα, στις δηλώσεις τους μιλάνε όλοι με τα καλύτερα λόγια για τη διοργάνωση.

Η Έλενα Σ. εθελόντρια στα τμήματα Λειτουργίας και Φιλοξενίας έχει μόνο θετικά να πει για την διοργάνωση, στην πρώτη της συμμετοχή στο φεστιβάλ, ως εθελόντρια. Σύμφωνα με την ίδια το ενδιαφέρον του κόσμου έχει τραβήξει κυρίως το έργο 20.000. Αναφορικά με τους επισκέπτες, μεγαλύτερη ροή εντοπίζει τα Σαββατοκύριακα, ενώ δεν παρέλειψε να τονίσει πως η προσέλευση είναι πολύ μεγαλύτερη από όση περίμενε η ίδια. Μάλιστα, οι περισσότεροι επισκέπτες όπως εικάζει είχαν επισκεφτεί και πέρσι το Κόδρα καθώς κάνουν τη σύγκριση μεταξύ των δυο διοργανώσεων.
Η Χριστίνα Α. είναι και αυτή εθελόντρια στους τομείς της Λειτουργίας και της Φιλοξενίας και δηλώνει ενθουσιασμένη. Σύμφωνα με την ίδια τις εντυπώσεις έχει κλέψει η έκθεση Αιδώ/Εδώ και το Heroes Tv. Από τον κόσμο έχει ακούσει θετικά σχόλια, ενώ δεν παρέλειψε να αναφέρει πως στη σύγκριση με πέρσι κερδισμένη βγαίνει η φετινή διοργάνωση. Μάλιστα, δηλώνει πως πρόκειται να δηλώσει συμμετοχή στο πρόγραμμα εθελοντισμού και την ερχόμενη χρονιά.Ενθουσιασμένοι οι εθελοντές από τα εγκαίνια του Πεδίου Δράσης Κόδρα
της Κατερίνας Βουγιούκα

 φωτογραφία : Αναστασία Παντελέρη

Χτες όλοι όσοι βρεθήκαμε στο πρώην Στρατόπεδο Κόδρα ζήσαμε πολύ όμορφες στιγμές, με πολλά χαμόγελα, όμορφες μουσικές και πολύ κόσμο. Κατά τη διάρκεια των εγκαινίων και λίγο μετά το τέλος τους κάναμε μια βόλτα ρωτώντας τους εθελοντές για το πώς τους φάνηκαν τα εγκαίνια.

Γιώργος Κ. (εθελοντής στο τμήμα Λειτουργίας Εκθέσεων & Εκδηλώσεων) : Η προσέλευση του κόσμου ήταν μεγάλη. Οι περισσότεροι είχαν καλή διάθεση και έφευγαν χαμογελαστοί από το χώρο της έκθεσης. Αν και ο κόσμος δεν ήταν ενημερωμένος ούτε για το χώρο αλλά ούτε για τα εκθέματα ρωτούσαν τους εθελοντές και όλα κύλησαν ομαλά.  

Εβελίνα Σ. (εθελόντρια στο τμήμα Επικοινωνίας) : Η προσέλευση του κόσμου ήταν κάτι παραπάνω από ικανοποιητική. Τα εκθέματα τράβηξαν τα βλέμματα των επισκεπτών κυρίως επειδή είχαν ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Το performance στον πρώτο όροφο των κοιτώνων στο πλαίσιο της έκθεσης «Αιδώ/Εδώ» τράβηξε τους επισκέπτες τόσο επειδή ήταν ζωντανό αλλά και επειδή υπήρχε και το γυμνό.

Αναστασία Π. (εθελόντρια στο τμήμα Λειτουργίας Εκθέσεων & Εκδηλώσεων, φωτογράφος) : Ο κόσμος ήταν χαμογελαστός και πολύ ευχάριστος κατά την περιήγηση του στους χώρους του πρώην Στρατοπέδου Κόδρα. Τα σχόλια για την έκθεση ήταν εξαιρετικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου