Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου 2014

Ένα βράδυ με τη Βούλα Σαββίδη
Της Ευαγγελίας Αρβανιτίδου


Στο πλαίσιο του φεστιβάλ «παρά θίν αλός» που διοργανώνεται από τον Δήμο Καλαμαριάς, πραγματοποιείται η συναυλία της Βούλας Σαββίδη στις 24 του μήνα στο Κυβερνείο (παλατάκι) στις 9:00 το βράδυ. Η σύγχρονη τραγουδίστρια, χαρακτηρίστηκε μια από τις ερμηνεύτριες  με «άδολη, λαϊκώς αμιγή φωνή» από τον Γιώργο Μονεμβασίτη. Εμφανίστηκε στη δισκογραφία το 1971 πλάι στο Χρήστο Λεοντή, ερμηνεύοντας δύο τραγούδια στο δίσκο «12 παρά 5».


Το 1974, η φωνή της συμπλέει με τη ματιά του Χατζιδάκι πάνω στο ρεμπέτικο με «Τα Πέριξ». Ο ίδιος ο Χατζιδάκις βασίζει πάνω της ένα μεγαλόπνοο εγχείρημα: «Γι' αυτό κι εγώ με τα ‘ΠΕΡΙΞ’, αρχίζοντας να επιλέγω και να τοποθετώ τα εβδομήντα, ίσως κι ογδόντα πιο όμορφα τραγούδια της λαϊκής μας τούτης μουσικής περιοχής, επιχειρώ να τα μεταφέρω μες από μια αυθεντικά γυναικεία μορφή, λαϊκή ζωγραφιά μετέωρη στον κήπο του Βοτανικού ή στο Μπαξέ -Τσιφλίκι, μαστορικά ζωγραφισμένη από τον Μόραλη, με την φωνή ενός κοριτσιού από τη Θεσσαλονίκη που ονομάζεται Βούλα Σαββίδη». 


Το 1977 ακολουθεί η συνεργασία με τον Μίμη Πλέσσα στα «Χαμένα χρόνια», όπου η Βούλα Σαββίδη ερμηνεύει τα πέντε από τα έντεκα τραγούδια του δίσκου. Κι ύστερα, μέχρι τις αρχές του ’90, μεσολαβεί σιωπή. Επανέρχεται στη μουσική σκηνή το 1992 και από τότε κάνει επιλεγμένες εμφανίσεις κάθε χρόνο. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου