Παρασκευή 26 Ιουνίου 2015

Tα ωραιότερα έργα είναι αυτά που μπορούν και διαχειρίζονται το «λάθος»

Συνέντευξη με τον Δημήτρη Φραγκάκη -Μέρος Α' 

των Αλέξανδρο Παντελάκης και Κατερίνα Τσιουρή
Επιμέλεια: Ελίνα-Σοφία Χασίδου, Χριστίνα Μπατσίλα
Φωτογραφίες: Δημήτρης Φραγκάκης - PSari Visual Productions 




Ο Δημήτρης Φραγκάκης, ένας νέος καλλιτέχνης που πρόσφατα αποφοίτησε από τη Σχολή Καλών Τεχνών, επιλέγει ορισμένα έργα όπως ψηφιακές εκτυπώσεις, γλυπτά, σχέδια, video και μια in situ ξύλινη εγκατάσταση με μια τοιχογραφία, για να φιλοξενηθούν στη φετινή έκθεση «Error» του Πεδίου Δράσης Κόδρα. Σκοπός του είναι να μεταφέρει τον θεατή στην θέση του δημιουργού ,δηλαδή του ανθρώπου που έχει ανάγκη  να διαμορφώσει ένα χώρο προσωπικό και ερευνητικό.




«Στην έκθεση φαίνεται μια διάθεση αναζήτησης της ιερότητας και της πνευματικότητας, που αλληγορικά ταυτίζεται με την ύπαρξη των πουλιών και διερωτάται για το πώς αυτή η σχέση συγκρούεται με τη βαρύτατη ύλη που όλους μας περικλείει.» επισημαίνει ο ίδιος.

Ο τίτλος της έκθεσης «Ο ανοιχτός κύκλος», προέκυψε σε συνεργασία με τον επιμελητή Παναγή Κουτσοκώστα, και  αποτελεί ένα οξύμωρο, καθώς  δεν μπορεί να υφίσταται, μιας και αφορά κάτι που έχει αρχή, μέση και τέλος. Έτσι, δημιουργεί μια νοερή εικόνα που θυμίζει ένα κυκλικό παράθυρο, σαν μία έξοδο, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί μια φράση με λέξεις και έννοιες που να είναι οικείες και γνώριμες  διευκολύνοντας την επικοινωνία.



Φυσικά, θεματικό άξονα της φετινής διοργάνωσης αποτελεί το «Error», δηλαδή το σφάλμα και ο τρόπος που βοηθά στη δουλειά το καλλιτέχνη. Χαρακτηριστικά, ο Δημήτρης Φραγκάκης, υποστηρίζει  πως τα ωραιότερα έργα είναι αυτά που μπορούν και διαχειρίζονται το «λάθος»  μετατρέποντάς το ,έτσι ώστε να φαίνεται προϊόν σκέψης και συγκέντρωσης. Με διαφορετική διατύπωση,  το «λάθος» είναι αναμενόμενο, ώστε να ακυρώσει τον λογικό τρόπο σκέψης μας και όχι μόνο να βοηθήσει την τεχνική μας δεξιότητα να το εντάξει στο πλαίσιο του έργου , αλλά και να αρχίσει να λειτουργεί αρμονικά μέσα σε αυτό.



Περισσότερα στοιχεία για το έργο του Δημήτρη Φραγκάκη στο : www.dimitrisfragakis.com


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου